Skip to content

Apgar score at birth outside hospital

What is newborn Apgar score after 5 minutes?

Answer: When a baby is born at home or in the ambulance, the newborn is scored at 1 and 5 minutes, and again at 10 minutes if the score is low. Apgar adds five signs: skin colour, pulse, reaction to stimulation, muscle tone and breathing, each 0–2 points. 7–10 is reassuring, 4–6 moderately abnormal and 0–3 low. The score describes the baby's condition and its development. It doesn't decide whether you should start resuscitation: that's decided by breathing and pulse per the NLS algorithm.

Formula

Apgar = hudfarve + puls + reaktion + muskeltonus + vejrtrækning (hver 0-2 point)

Scores at 1 and 5 minutes. If the 5-minute score is below 7, score again every 5 minutes up to 20 minutes (AAP/ACOG 2015)

7-10 reassuring · 4-6 moderately abnormal · 0-3 low

Eksempel: 1 + 2 + 2 + 2 + 2 = 9 (blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter)

Symbols and units in the formula
SymbolMeaningUnit
farveSkin colour—
pulsPulse (heart rate)—
reaktionReaction to stimulation (grimace)—
tonusMuscle tone—
respirationBreathing—
=Apgar scorepoint
=Points missing to 10point

Validity and source

Source
Apgar (1953) · AAP/ACOG Committee Opinion 644 (2015)

Does not apply when

  • Never wait for the Apgar score to help the child. Dry, warm and stimulate, and assess breathing and pulse according to your NLS instruction. Write down the time of birth and each score in the notes.

Worked example

The calculator's own default values inserted. The figures are calculated with exactly the formula the tool uses.

Substituted

  • Skin colour1
  • Pulse (heart rate)2
  • Reaction to stimulation (grimace)2
  • Muscle tone2
  • Breathing2

Giver

  • Apgar score9 point
  • Points missing to 101 point

The calculator itself is locked

Create a free user account to unlock all articles, calculators, templates and range — and get access to quizzes and classes. It takes less than a minute: name, email and a password. No payment card.

Want to try something first? See what you can use without an account — the junior zone, the encyclopedia, the videos and more.

Sådan bruger du den

Når en fødsel går så hurtigt, at barnet kommer i hjemmet eller i ambulancen, scorer du den nyfødte efter 1 og 5 minutter. Apgar-scoren beskriver barnets tilstand og hvordan det udvikler sig, og den skal i journalen og videre til fødegangen. Den afgør ikke, om du skal hjælpe barnet. Det gør vejrtrækning og puls.

Step by step

  1. Notér det præcise fødselstidspunkt.
  2. Tør barnet, hold det varmt, og vurdér vejrtrækning og puls med det samme.
  3. Efter 1 minut: giv 0-2 point for hudfarve, puls, reaktion, muskeltonus og vejrtrækning.
  4. Gentag efter 5 minutter. Er scoren under 7, så gentag hvert 5. minut.
  5. Skriv tidspunkt og score i journalen, og meld dem til fødegangen.

Typical errors

  • At vente med at hjælpe barnet, til scoren er lavet. Genoplivning styres af vejrtrækning og puls.
  • At glemme at notere fødselstidspunktet. Uden det kan 1- og 5-minutters-scoren ikke placeres.
  • At trække point fra for blå hænder og fødder, som om det var blåt barn. Det giver 1 point, ikke 0.

Examples from everyday life

Hurtig fødsel i hjemmet

Du ankommer, mens en kvinde føder på badeværelsesgulvet. Barnet græder kraftigt, sparker, har puls over 100 og er lyserødt med blå hænder og fødder.

Skin colour
1 — pink body, blue hands and feet
Pulse (heart rate)
2 — 100 beats/min or more
Reaction to stimulation (grimace)
2 — cries, coughs or sneezes
Muscle tone
2 — active movements
Breathing
2 — good breathing, strong cry

It means: Apgar efter 1 minut er 9 points. Det er betryggende. Blå hænder og fødder er almindeligt de første minutter.

Påvirket barn efter 1 minut

Barnet er født i ambulancen. Det trækker vejret uregelmæssigt, græder svagt, har puls under 100, laver kun en grimasse og bøjer lidt i arme og ben. Kroppen er lyserød, hænder og fødder blå.

Skin colour
1 — pink body, blue hands and feet
Pulse (heart rate)
1 — under 100 beats/min
Reaction to stimulation (grimace)
1 — grimace
Muscle tone
1 — slight flexion of arms and legs
Breathing
1 — slow or irregular, weak cry

It means: Apgar er 5 points. Barnet er moderat påvirket. Tør, stimulér, hold varmt, og følg NLS-algoritmen, mens du scorer igen efter 5 minutter.

Slapt barn uden vejrtrækning

Barnet er født med navlesnoren om halsen. Det er blegt, slapt, trækker ikke vejret og reagerer ikke. Du mærker en langsom puls.

Skin colour
0 — blue or pale all over
Pulse (heart rate)
1 — under 100 beats/min
Reaction to stimulation (grimace)
0 — no response
Muscle tone
0 — flaccid
Breathing
0 — no breathing

It means: Apgar er 1 points, altså lav. Vent ikke på scoren: åbn luftvejen og giv indblæsninger efter NLS-algoritmen, og tilkald hjælp.

Rule of thumb

Græder og sparker barnet, og er pulsen over 100, er scoren næsten altid 8-10.

How to check the answer

Scoren ligger mellem 0 og 10. Er barnet tydeligt friskt, men scoren lav, så gennemgå de fem tegn igen ét ad gangen.